Επιλογή Γλώσσας

Ιστορία

Η Σχολή των Πρωταθλητών!

ImageΜια μακρά ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με το Imageπαρελθόν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Χιονοδρομίας συνοδεύει τη Σχολή Σκι Πάππος - Μπαλντούμης.

Οι ιδρυτές και οι διευθυντές της διαθέτουν περισσότερα από 45 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον Παρνασσό και πάνω από 60 χρόνια χιονοδρομικής εμπειρίας στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η πρώτη Σχολή Σκι στην Ελλάδα ιδρύθηκε την χιονοδρομική περίοδο 1977-78 από τον ΕικόναΔημήτρη Πάππο και Τηλέμαχο Mπαλντούμη. Πρωταθλητών Ελλάδος που πρωταγωνίστησαν στην αθλητική χιονοδρομία για περισσότερο από μία εικοσαετία (1956-1978).

ImageΗ οικογενειακή παράδοση που θέλει τα παιδιά των δύο πρωταθλητών να ασχολούνται με πάθος με τους αγώνες και το μέλλον της χιονοδρομικής ζωής της χώρας, οδήγησε τον Στέργιο Πάππο και τον Βασίλη Μπαλντούμη στη συνέχιση του έργου της σχολής.

Από το 1996, ως δεύτερη γενιά πλέον, τα σχέδια της αναπτύχθηκαν δημιουργώντας τη μεγαλύτερη σχολή σκι & snowboard στην Ελλάδα.

Ξεκίνημα δύο φίλωνImage

ImageΌλα ξεκίνησαν το 1956 στο Σέλι.

Οι δύο υπαξιωματικοί των Δυνάμεων Καταδρομών προπονούνταν στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ η φιλία που τους ένωνε ήταν περισσότερο και από αδελφική.

Μαζί στις προπονήσεις, μαζί στην Εθνική Ομάδα, μαζί και στον Όλυμπο όπου παρέμειναν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων για 20 σκληρούς χειμώνες.

Από το 1958, ως βασικά μέλη της Εθνικής ομάδας συμμετέχουν σε πολυάριθμους αγώνες στο εξωτερικό, σε Παγκόσμια κύπελλα και Παγκόσμια πρωταθλήματα, με κορυφαίες τις συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες του Innsbruck 1964 στην Αυστρία και της Grenoble 1968 στην Γαλλία.

Ταξιδεύουν σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα σε όλον τον κόσμο έχοντας μία και μόνο επιθυμία, να μπορέσουν να μοιραστούν Imageτις εμπειρίες τους και τις γνώσεις τους με άλλους χιονοδρόμους και να μεταδώσουν την χιονοδρομική παιδεία και κουλτούρα σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες.

Το 1972 γίνονται οι πρώτοι Έλληνες που εκπαιδεύονται ώς δάσκαλοι σκι από την Εθνική Ομοσπονδία Δασκάλων της Αυστρίας (OSLV) και λαμβάνουν την πρώτη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Το 1975 καλούνται από τον Όλυμπο όπου υπηρετούσαν ώς εν' ενεργεία αξιωματικοί των  ειδικών δυνάμεων, να παρακολουθήσουν την κατασκευή και να μετέχουν στον σχεδιασμό και την μετέπειτα λειτουργία του ΧΚΠ σε συνεργασία με τους Γάλλους κατασκευαστές της εταιρείας POMA, ώς οι Έλληνες εμπειρογνώμονες.

Το 1977 ιδρύουν τη Σχολή Σκι Παρνασσού που από τότε έχει μυήσει και εκπαιδευσει στην χιονοδρομία χιλιάδες άτομα.

Το 1982 είναι οι εμπνευστές και τα 2 πρώτα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Δασκαλων & Προπονητών Χιονοδρομίας.  

Το 1983 βραβεύονται από την Ακαδημία Αθηνών για την διάσωση Βέλγου ορειβάτη που είχε πέσει σε χαράδρα στις πλαγιές του Παρνασσού.

Δεύτερη γενιά

ImageImageΑκολουθώντας τα βήματα των πατεράδων τους ο Στέργιος Πάππος, ο Βασίλης Μπαλντούμης και η Μαρούσα Πάππου βρέθηκαν από μωρά με ένα ζευγάρι σκι στα πόδια, ενώ μεγαλώνοντας ήταν σχεδόν αδύνατο να μην ασχοληθούν αγωνιστικά με τη χιονοδρομία.

Ο Βασίλης Μπαλντούμης αποτέλεσε μέλος της Εθνικής ομάδας στο Αλπικό σκι, με δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, Βαλκανικά πρωταθλήματα και παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς αγώνες.

Έχει διατελέσει προπονητής στο σκι κατάβασης επί σειρά ετών σε αγωνιστικές ομάδες και αθλητικούς συλλόγους.

Από το 1994 έως το 2000 διετέλεσε επι κεφαλής προπονητής της Εθνικής Ομάδας και Ολυμπιακής ομάδας Snowboard, με συμμετοχές σε Παγκόσμια κύπελλα, Παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Nagano 1998, Ιαπωνία.

Βασικό μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Snowboard της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας (FIS) από το 1994-2000.

Είναι κάτοχος πτυχίου προπονητού χιονοδρομίας της ΓΓΑ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 1987 και αναγνωρισμένος δάσκαλος από την Εθνική Ομοσπονδία Δασκάλων της Αυστρίας (OSLV) από το 1992.

Πτυχιούχος Φυσικός Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.                                            

ImageImageΟ Στέργιος Πάππος υπήρξε Πρωταθλητής Ελλάδος στο Αλπικό σκι επί σειρά ετών και μέλος των Εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών. Έχει δεκάδες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, Παγκόσμια κύπελλα, Παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες 1992 Albertville, Γαλλία.

Από το 1995-2001 υπήρξε Πρωταθλητής Ελλάδος στο alpine snowboard, συμμετέχοντας επίσης σε δεκάδες διεθνείς αγώνες, παγκόσμια κύπελλα και παγκόσμια πρωταθλήματα καθώς και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες Nagano 1998, Ιαπωνία

Ο μοναδικός αθλητής στην Ελλάδα που συμμετείχε σε δύο διαφορετικές Χειμερινές Ολυμπιάδες με δύο διαφορετικά αθλήματα.

Είναι κάτοχος πτυχίου προπονητού χιονοδρομίας της ΓΓΑ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 1996 και αναγνωρισμένος δάσκαλος από την Εθνική Ομοσπονδία Δασκάλων της Αυστρίας (OSLV) από το 1992.

Μέλος της ΕΣΟΑ (Ελληνική Ένωση Συμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες).

Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Αλπικού σκι στην Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας από το 2013 έως το 2020.

Προπονητής Ολυμπιακής ομάδής Αλπικού σκι σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες στο Sochi 2014 (Ρωσσία), PyeongChang 2018 (Κορέα) και Beijing 2022 (Κίνα)

Έχει διατελέσει μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Αλπικού σκι της Ελληνικής Ομαοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων επί σειρά ετών.                                                                                                                                                         

 

ImageΗ Μαρούσα Πάππου, υπήρξε Πρωταθλήτρια Ελλάδος επί σειρά ετών κατακτώντας οκτώ συνεχή πρωταθλήματα στο Alpine Snowboard (χιονοσανίδα).

Συμμετείχε σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελλα όπως επίσης και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Nagano 1998 στην Ιαπωνία, κατακτώντας της 21η θέση, αποτέλεσμα που είναι το καλύτερο που έχει Έλληνας ή Ελληνίδα αθλήτρια έως τώρα σε Χειμερινή Ολυμπιάδα.

Είναι κάτοχος πτυχίου προπονητού χιονοδρομίας της ΓΓΑ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 1999. 

Μέλος του ΔΣ της ΕΣΟΑ (Ένωση Συμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες)

Νέα εποχή

ImageImageΗ νέα χιλιετία υπήρξε η αρχή νέων προγραμμάτων της σχολής.

Ειδικά τμήματα snowboarders και αγωνιστικού ski, δημιουργία snowboard park και cat skiing αλλά και εκδρομές στο εξωτερικό με μαθητές και δασκάλους είναι μέρη του προγράμματός της.

Image

Το χειμώνα του 2003 η σχολή έφερε εις πέρας το πρόγραμμα της Χειμερινής μαθητικής εβδομάδας με 1.600 παιδιά από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.

Το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μας, έφερε στην Σχολή σκι Πάππος Μπαλντούμης ειδική μνεία από το υπουργείο παιδείας της Αυστρίας για την άρτια οργάνωση και επίπεδο διδασκαλίας, ενώ η επιτυχία του προγράμματος ανέβασε τις συμμετοχές σε 3.000 παιδιά για το 2004.

Τη ίδια χρονιά, σχεδιάζει, οργανώνει και λειτουργεί το μεγαλύτερο Snowpark στην Ελλάδα, στα Κελλάρια του ΧΚΠ.

Το 2005 οργανώνει και λειτουργεί την πρώτη ιδιωτική αγωνιστική Ακαδημία και ιδιωτική Αγωνιστική ομάδα στην Ελλάδα και δημιουργεί αθλητές που στελεχώνουν τις Εθνικές ομάδας και πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2011 η Σχολή Σκι Πάππος Μπαλντούμης διοργανώνει τον πρώτο παιδικό αγώνα ελεύθερης συμμετοχής στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το Paba Bear Ski Cup γινεται θεσμός!

Το 2012 φέρνει πρώτη στην Ελλάδα την παγκόσμια καμπάνια της Διεθνούς Ομαοσπονδίας Χιονοδρομίας "World Snow Day" που στην συνέχεια και σε συνεργασία με το σωματείο του ΕΟΣ Αθηνών γίνεται η μεγαλύτερη γιορτή χιονιού στην Ελλάδα!

Το 2015 ξεκινά επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα SnowKidz, επίσης μέρος της καμπάνιας της διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας "Bring Children to the Snow". Το πρόγραμμα καλεί σχολεία για γνωριμία με τα σπορ του χιονιού και γνωριμία με την φύση! 

Η ΣΧΟΛΗ ΣΚΙ ΠΑΠΠΟΣ ΜΠΑΛΝΤΟΥΜΗΣ συνεχίζει να πρωτοπορεί στην Χιονοδρομία, να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και διδασκαλία σε παλιούς και νέους χιονοδρόμους με έναν μόνο σκοπό... την διάδοση του αθλήματος και την δημιουργία σωστής χιονοδρομικής παιδείας και κουλτούρας.